Centrul meșteșugarilor
Prin decizia nr. 05/2 din 24.10.2017, Consiliul sătesc Răuțel a decis înființarea Instituției de Învățământ Extrașcolar ”Centrul de Meșteșuguri Tradiționale”, ulterior prin decizia nr. 06/5 din 12.12.2017 Consiliul local aprobă planul de activitate a instituției publice de învățământ extrașcolar și alocă pentru activitatea instituției clădirea cu nr. cadastral 4370201.185.01, amplasată pe str. Ștefan cel Mare și Sfânt, 101.
Din 10.01.2018 Centrul de meșteșuguri tradiționale și-a început activitatea, ceremonia de deschidere a instituției a fost realizată la 29.04.2018.
Inițial instituția și-a început activitatea cu 30 copii la profilurile Crestarea în lemn, Croșetare, Împletitul în fibre vegetale. La 31.12.2020 Centrul de Meșteșuguri tradiționale este frecventată de 86 copii la profilurile: Crestarea în lemn, Pirogravura, Croșetare, Broderie și Împletitul în fibre vegetale. Din luna ianuarie 2023 începe activitatea atelierului de ceramică
Procesul didactic este asigurat de 3 învățători dintre care doi dețin titlul de meșter popular.
În scurt timp de la înființare au fost marcate și primele succese la concursurile naționale și internaționale. Tinerii meșteșugari în anii 2018 și 2019 au participat la Olimpiada ”Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, desfășurat la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu, România, ocupând de fiecare dată locuri premiante.
În perioada 17-24.06.2018 participă la Atelierul meșteșugăresc în Satul Meșteșugarilor da la Comana, jud. Giurgiu, România
În anul 2019, tinerii meșteșugari se deplasează în or. Huedin, județul Cluj, România pentru participare la Concursul Internațional a Meșteșugurilor Tradiționale: ,, Mâini de aur” lucrările lor fiind plasate pe locul I.
La Festivalul Internațional de Cultură și Civilizație Românească: ,,Românașul”, ediția a X-a, organizat la Iași, România, discipolul Centrului de Meșteșuguri Tradiționale, Serbu Nicolae, ridică premiul mare.
Participă cu succes la Concursul Republican pentru copii și tineret ARTICO mun. Chișinău
Istorie
Informația nu a fost adăugată
Organigramă
Dumitru Muruzuc, meșter popular (cioplitul în lemn)
Vera Muruzuc, meșter popular (croșetat, broderie, împletitul în fibre vegetale)
Ghennadi Gorea, profesor (pirogravura)
Elizaveta Gradenaru, profesor (ceramica)
Componență
Ateliere:
Cioplitul/crestatul în lemn
Pirogravura
Împletitul în fibre vegetale
Broderie
Croșetat
Ceramică
Grafic de muncă
Informația nu a fost adăugată
Contacte
Informația nu a fost adăugată